快訊

會考自然/實驗題多、題組跨科融合 考生:難易適中有實作經驗拿高分不難

Netflix粉專哏圖諷買不到快篩犯眾怒 醫:罰300萬就笑不出來了

知道自己買的是什麼雞蛋嗎?看到這2個標籤 千萬別上當

光影漫遊辦公場所 晨光溢暖輕緩無壓

【本文由OPEN編輯部撰寫】

設計概念 Design Concept

本案為室內設計工作室,以打造自由揮灑創意的無壓環境為目標,共構設計 吳君星 黃惠婷 設計師 依循建案原有特性,延伸空間機能的巧思、挑高結構及大面積採光成為設計核心,藉由導引流動感與添加生命力,形塑減輕並釋放壓力的氛圍;自然光線的引入,帶來沐浴身心的舒緩效果,隨著時間推移,光影於其中流動變化,去除都市生活的緊繃氣息,營造一處步調優雅的古典辦公場所

The project is an interior design studio; hence, we pursue to set up a pressureless surrounding for inspiring creativity. First, Gong Gou Design designer Camby and Verna Huang take the advantages of the original configuration, and then ingeniously expand the spatial function, moreover, plan the high ceiling structure and large-scale lighting layout as the core of the design. Besides, the dynamic and vivid features perfectly form the atmosphere of releasing pressure. The introduction of natural light brings the soothing effect of basking in the sun. As time goes by, the light and shadow flow and change, eventually brings about an elegant and classical working space, which for people to be far away from the hustle and bustle urban life.

設計手法 Design Techniques

挑高延展空間 搭建信任共識

Meticulously construct elevated ceiling to expand the spatial function and meantime manifests the consensus of trust

橫向將主牆與櫃體合一,縱向採挑高手法導入陽光,在開闊視野之餘,以虛實交錯的光影製造景深,增添詮釋及思考情境意涵的廣度,透過人心與外部空間的無形交流,醞釀兩者情感連結;上方的屋頂狀樑木為三角桁架結構,需由兩支斜向椽架與水平托樑組成,象徵業主與設計師一同搭建的共識及信任,將室內設計品牌的核心理念實體化。

By way of the built-in cabinets layout and high ceiling structure, besides horizontally and vertically set up the open and capacious configuration, moreover, introduce the sunlight to create the captivating realm of light and shadow, so that fashion an ample circumstance for designing, also through the invisible interaction between people and the space to develop the emotional connection. The roof-shaped beam above is a structure of the triangular truss, which is composed of two diagonal rafters and horizontal joists. The setting not only realized the core concept of the interior design brand, furthermore, symbolize the consensus of trust between the property owner and the designer.

善用質感語言 形塑舒緩氛圍

Excellently exploit the featured elements to bring about soothing atmosphere

純粹的木皮為主要基調,其自然紋理與節眼顯露溫潤質感,加以石材點綴,活化環境氣息;細節處併入微量鐵件和線板,增添設計細膩感;牆面局部的灰色塗料,搭配優良採光平衡整體,為建材變換質感及色調,呈現清新而穩重的氛圍。

Make use of the wooden veneer to set the main tone of the space. The natural texture and knots reveal the balmy sensation of the timber, and assort with stones to activate the atmosphere of the environment. Further, exploit a small amount of iron casting and trims to show the delicate and stylish design. The gray coating on the metope works in concert with the excellent lighting, which creates varied texture and tone of the material, consequently, present the refreshed and calm ambience.

巧設多變光源 妝點藝文情境

Ingeniously set up multifarious illumination to decorate the artistic situation

兩側牆面陳列8盞機械式壁燈,可自由變更角度,如舞台燈光般帶出空間主角,使人將目光聚焦於特殊建材或展品,其古典造型具裝飾性質,簡明的線條不僅提升藝術品味,亦為環境增添多向層次。位於中央的軌道燈,應工作所需,能調整光源聚焦程度,並備有白光及晝光兩種色溫,平衡視覺感受,塑造愉快並使人專注投入的辦公場景。

Eight mechanical wall lamps are fixed on both sides of the wall. The angles can be adjusted freely, seems like the stage lighting to attract people's vision on the unique material and display as the conspicuous element of the space. The concise lines of the retro modeling not only enhance the artistic taste, but also add the layering perception of the surrounding. The recessed track lighting in the center can regulate the lighting condensing degree according to the working requirement; and is equipped with two color-temperatures of white light and daylight to balance the visual sensation, ultimately bring about a pleasant office scene to devote on working.

會議區 The Conference area

牆面添加適當留白,讓上方橫樑與開放櫃體的紋理遙相應和,彰顯空間對話感;木質櫃體混搭鐵件元素,透過異材質拼接,顛覆整體單一質地的手法,帶出俐落設計巧思,呈現剛柔並濟的風貌。

Appropriately leave some white space to make the texture of the upper crossbeam and the open cabinets correspond to each other. The compound elements of the wooden cabinets and iron casting subvert the craftsmanship of the single texture. And exploit the technique of splicing different materials, ingeniously bring out the exquisite design ideas and present the feature of coupling the strength and gentleness.

於分界處設置灰色設備櫃體,簡易劃分會議與辦公區域,相似色塊的運用,模糊場域過渡,不僅拓展視野延展性,也讓區域間的互動更加自然靈活;黛藍與米白拼接的座椅,以突出色彩呼應戶外的藍天白雲,將放鬆而沉穩的氣息注入會議情景。

Set up a gray cabinet of the partition area, which slightly divide the areas of meeting and office work. Adopt the scheme of similar color to blur the transition of different sections, which not only creates the spacious layout, moreover, makes the interaction more natural and comfortable. The chairs of indigo and beige tinge echo the outdoors blue sky and white clouds; hence put the relaxed yet steady atmosphere into the meeting scene.

過道區 The Corridor area

類似青苔附著紋路的大理石材,將綠意不著痕跡的帶入室內,在植栽點綴之餘,以另類巧思增添空間色彩的豐富層次及生命力,流露清新自然之美療癒人心,舒緩都市緊繃步調。

The texture of the marble is analogous to moss, which subtly brings the green features into the space, besides embellishing with the plants, moreover, by way of the appreciable ingenuity to rich the spatial vitality and layering tone. Consequently, shows up the soothing atmosphere of fresh and natural beauty, and loosens the tense pace of urban life.

辦公區 The Office area

辦公區與會議區之間的隔間牆,使用壓紋毛玻璃,聯通視覺並保留光線穿透性,同時兼顧隱蔽功能;洗手間採多邊形外牆消除切割感,自然融入外部環境,使整體動線更加順暢,維持開放空間完整度,以流通的氣息形塑自由氛圍,進而達到為工作場域減壓的目標。

Make use of the embossed frosted glass to construct the partition wall between the office area and the conference area, in addition to link up the visual perception and maintain the penetrated lighting, at the same time with the screen function. The restroom adopts the polygonal-shaped pattern, naturally integrates with the spatial layout. The open configuration creates the smooth flow and the unstrained ambience, ultimately achieves the goal of reducing pressure of the workplace.

項目資訊

案名:晨光溢暖

項目類型:辦公空間

設計團隊:共構設計

項目坪數:15坪

主要建材:塗裝木皮板、天然大理石、古典實木線板、鍍鈦金屬板、仿飾漆(水泥)、噴漆

OPEN Design 動能開啟傳媒

延伸閱讀

紐時賞析/義大利山區小鎮疫情慘 民眾深信自然療癒

蘋果AirPods Pro再推虎年特別款 搭最新MagSafe充電盒即刻開賣

歐洲缺電危機再起 連電力出口國法國都在找電

詹皇進3分球跳不雅舞蹈 湖人傳奇賈霸批愚蠢幼稚

相關新聞

高端訂製私宅的藝術美學——兩岸特輯

京璽國際 周彥如 設計總監 於每一個案件傳遞「藝術、生活、綠意」的設計理念,並注入質感、品味於空間,其中設計規劃的宅邸作品,更廣泛分佈兩岸,定調團隊的市場位置;此次專題將圍繞於高端宅的話題,利用近期作品講述,讓周總監帶給大家不同的設計世界!

流淌灰蘊生謐境 閒雲藏藝織美景

雍容自適的空氣,在踏入建物後逐漸包圍周身,石材、鐵件、鏡材細細切割的不同畫面,相互映襯反射,華麗且更顯其中的宏大壯觀;與此同時,灰色、淺色系的柔和軟裝鋪敘,顯出沉穩氣蘊,帶出家的不凡氣質。

第十五屆美國IDA設計大獎 李家齊《透・景》勢如破竹再獲國際榮耀

美國IDA 國際設計大獎(International Design Awards),旨在表彰「設立新標準」與「突破室內設計界限」、「改變人們生活和工作空間」的優秀設計師及團隊。以創新性、實用性和發展性等多種面向為評選標準,發掘建築、室內設計、產品設計、平面設計和時尚方面的新興人才,每年吸引來自數十個國家的頂尖設計者,競相角逐此項權威大獎!

遨遊未來之域 點染幻彩無垠

幾何交錯的簡約線條,細細包覆其後的鮮豔塊體,引人聯想機能時尚兼備的宅邸,使人於踏入建築前,便擁有鮮明且具畫面感的第一印象;移步至建物內,冷調的造型鐵件以及溫潤的木質材質,攜手共構通透舒適的空間,創造單純卻絢麗的景緻。

盈光灰映展大氣 沉香冉升綻柔韻

高聳的玻璃帷幕,與未經修飾的鋼骨結構,令人彷若置身於一部巨大的機械內,環顧身畔,一片敞亮的大氣畫面中,質感溫潤的特殊塗料、亮面的皮革沙發,恰到好處地平衡粗獷與細緻,共組別具個性的工業風景色。 呼應傳統產業重整出發的全新氣象,詠絮設計 以造型鐵件,搭配穩重的木質與紅磚牆,勾畫俐落精簡的現代格調,並隱隱散發歲月積累的沉香,象徵企業帶著前人的經驗傳承,迎向未來展望,持續創造無限可能。

2022德國iF設計大獎 李家齊勢不可當勇奪大獎榮譽

世界四大設計獎之一的德國 iF 設計大獎(iF DESIGN AWARD),自1954 年創辦至今已擁有超過60 年的悠久歷史,在國際間具有指標性及前瞻性。而2022年 iF 設計大獎將透過線上初選,依據理念、外觀、功能、差異化與影響力等五項指標,評選出最優良的設計作品;根據官方資料顯示,此次評審團由20多個國家、132位設計界權威組成,總共有57 國、破萬件的優秀設計師作品參加賽事。

商品推薦

udn討論區

0 則留言
規範
  • 張貼文章或下標籤,不得有違法或侵害他人權益之言論,違者應自負法律責任。
  • 對於明知不實或過度情緒謾罵之言論,經網友檢舉或本網站發現,聯合新聞網有權逕予刪除文章、停權或解除會員資格。不同意上述規範者,請勿張貼文章。
  • 對於無意義、與本文無關、明知不實、謾罵之標籤,聯合新聞網有權逕予刪除標籤、停權或解除會員資格。不同意上述規範者,請勿下標籤。
  • 凡「暱稱」涉及謾罵、髒話穢言、侵害他人權利,聯合新聞網有權逕予刪除發言文章、停權或解除會員資格。不同意上述規範者,請勿張貼文章。