快訊

讀碩士還是博士CP值比較高? 網友分析利弊指出「1關鍵」

4天累計13例!新冠肺炎今增4例境外移入 指揮中心下午2時說明

古色暈染自然天光 竹影襯疊一室茶香

【本文由OPEN編輯部撰寫】

設計概念 Design Concept

川沃設計 謝旻軒 JASON 設計總監 秉持打造予以學生體驗、傳承文化的概念,劃設場域時,設計團隊連結戶外自然,牽引外部光線入內,增添環境表情,使不同角度乃至時間,皆能感受到光照的各異變化;佐以禪風調性軟裝,透過石皮、砂石與竹子的和諧構築,模糊室內與室外的界線,呈現一方具天然紋理的沉靜空間,呼應校方希望將閒置空間與周遭特色產業做聯繫、從人性角度切入設計的想法,同時藉由裡外部的相互連結,回歸早期社會奉茶文化中,單純互信的體貼之心。

Chuan-Wo Architecture & Interior Design design director Jason Xie adhered to the concept of creating a space, which for the students to become more familiar with the tea literacy, moreover, to pass down the culture. On that account, the design team introduces the outdoor nature sunlight indoor to add up spatial situations, so as to appear the changes of light and shadow from different angles and times. Further, make use of cover stone, sand, and bamboo to shape the harmonious feature of the Zen style, and then vaguely separate the indoor and outdoor circumstance, hence brings about the serene surrounding of plain texture. The exclusive space is in line with the wish of connecting the unutilized void with the exceptional industry. In addition to realize the design notion from the perspective of humanity, at the same time, by way of the interaction of the interior and exterior, successfully string-along the sincere and considerate virtue of tea-serve culture of the early society.

設計手法 Design Techniques

開闊若行雲 通透似流水

The capacious and transparent domain possesses the open floor plan and smooth flow pattern

別於往常用於區隔空間的隔間或隔屏形式,利用地坪的高低差來形塑空間機能差異,並在倚靠大面落地窗的位置劃設專為人數少時使用的區域,除能於此接待貴賓,平時也能做為一乾景區供觀賞,而低檯度的窗面與戶外平台的延伸,亦有效地消解空間內外的界線。

Different from the conventional fixed partition or screen form, the design team exploits the height difference pattern to create mixed functions of the space. First, in case there's only a small amount of people, thus, meticulously set up an area to meet the demand, which can not only serve the VIPs, on the other hand, it also becomes an appreciated side-view in the regular days. And then, set up large-scale French windows to work in concert with the outdoor patio, which withdraws the visual limitation of the space effectively.

樸拙顯質感 留白現美學

The rustic elements and leaving-blank pattern brings about the fine-cultured and aesthetics charm

將茶杯中的茶湯與茶葉的微觀景象放大,形塑出代入此意象的盆景,做為全室風景的點綴;光照下的牆面顯出起伏紋理,為石膏塗抹後,經刮刀手工刮出的橫向交錯質地。材質飾景的搭配,使空間於細節質感上具亮點與變化。

Take the miniature view of the tea in the cup, and develops the image to set the art-decor as the landscape of the space. By way of scratching the surface of the plaster wall that excellently generates the waved texture while beneath the sunlight. The collocation of the building materials and the scenes bring about the striking features of the fine details of the site.

輪廓展風韻 古質蘊情調

The quaint contour expresses the charm feature and pleasant ambience

場地天花板為多個三角形的斜屋頂並列,在現代建築中屬罕見,保留三角輪廓,其頂端的天窗便牽引光線入內,使天光自然灑落;斜頂內部表面刻意不整平,顯露凹凸質地,保留年代感。中間區塊為學生上課處,考慮到正上方需要照明,亦不希望破壞環境美感,燈光軌道效仿舊時代木造建築中的橫梁,以其框架勾勒出空間線條,加以安裝燈具及其線路。

The vaulted ceiling is rare in the modern architecture, thus the design team preserves the original construction and deliberately not leveling, aim to keep the uneven yet retro texture of the ceiling. The central area of the space is planned for the students to attend the class and considered to meet the overhead illumination demand, besides introducing the natural sunlight from the skylight of the roof, moreover, set up the recessed-light grooves that pattern the wooden crossbeams in the past ages, and then perfectly outline the spatial feature.

呼應地坪以高低落差取代全立面隔間的形式,天花板竹製部分打上間接光,成為另一種不完全阻隔的隔屏空間元素;木製隔板的中間層是為擺放茶壺而設,擺放茶具的同時,也使其能以藝術品之姿被展示觀看,兼具收納與展覽機能。

The indirect lighting of the bamboo setting on the side of the ceiling that works in concert with the flooring pattern of height difference, and becomes another semi-partition element. The design team makes use of the wooden slabs to construct a display wall, and set up the spacing for furnishing the collected teapots, which has the functions of storage and exhibition.

由於空間先前的作用即為製茶的教學場域,起先便有一口早期的泥作爐具用以炒茶,對爐具予以保留的同時,教師桌亦配置於此,據此延伸出其他區塊的用途安排。原為鐵皮加蓋而形成的三角形畸零空間,上方的鐵皮改為透明的玻璃,使光線能攀沿石皮牆灑落;教師桌後的石皮拼構主題牆面,袒露石頭質感、展現自然觸感,以此牆作為背景,佐以前方盆景,悄然創造空間深度與層次。

消除室內外具象藩籬的同時,團隊亦藉由茶藝體驗教室所製茶品,提供校外行路人歇腳飲品,無形中瓦解人己心中高牆。原本宛若廢墟的空間,有著特殊造型屋頂以及鐵窗遮蔽外的明媚景色,藉此素樸妝容為出發點,採用大型外窗和化解隔閡的設計,建立視覺上室內外相通感,並帶入早先社會的奉茶文化,產出一禪風交融純樸氛圍的自然場域。

Since the plot was exploited as a classroom for teaching tea making in the first instance, hitherto, there's a clay cook stove for roasting tea. The design team decides to save the stove, and fix up a desk for the teacher by the stove. There's an abnormal triangular space with iron sheet ceiling, the design team alters to makes use of glass to build the roof, so that the natural light would be introduced from the penetrate ceiling, and the sun will beautifully shines on stonewall. We construct a feature wall at the rear of the teacher's desk with the cover stone, which shows the rustic texture and touch of the stone. Consequently, take advantage of the feature wall as the lead-up, and go with the bonsai at the front, hence gently brings out the profound layout of the space.

In addition to eliminate the existing barriers, moreover, the tea products from the tea-making classes have been used to serve the people who pass by, as well to shorten the distance of people's hearts intangibly. Though it looks like a wasteland in the past, the design team exploits the original pattern of the unique shaped roof and the appealing scenery, furthermore, set up the large-scale windows to break down the barriers and create the interaction of the indoor and outdoor visually. Ultimately, bring about the plain and serene atmosphere of the Zen style.

▲平面圖
▲平面圖

項目資訊

案名:茶境思塾

項目類型:公共空間

項目地址:台灣台北

設計團隊:川沃設計

項目坪數:40坪

主要建材:柚木、板岩、石皮、手工漆、玻璃

OPEN Design 動能開啟傳媒

延伸閱讀

東勢林管處辦林下茶席 樹下體驗清心茶香

25元坐享無敵海景+夕陽!「舒油頭」插旗九份老街,獨家小芋圓新品88折開喝

IG爆紅、有仙氣的「文青茶」!璞韻4特色打進茶飲市場

歐盟認證咖啡豆 幼安教養院中秋節禮盒推新品

相關新聞

名品音響 X 室內設計:空間與視聽的美學交響

身處快節奏的現代高壓社會,人們愈來愈重視生活享受,然而在不深入了解自身的情況下,盲目的物質追求,並無法真正填補心靈層面的空虛。這次OPEN團隊特別邀請到紘樂名品總經理 林浩 與 格綸設計 虞國綸 設計總監 一同分享,如何藉由還原「視聽」與「情感」的真實感受,去富足空間美學機能,同時也使人心進一步昇華,從與過去截然不同的角度,為大家重新詮釋「高端精緻」的意涵。

⼤氣筆潤墨⾊雲煙 沈穩家宅遙寄閒適

本案為實品屋,詠絮設計 在不減機能的前提下,破除公領域的隔閡,選以線條簡潔的軟裝,將天地的廣闊意象融入其中;各區塊順應使用者進行色調安排,並使用低明度的灰色為基底,令整體呈現沉靜溫潤氛圍;實木貼皮、皮革裱布、大理石等用料,以質樸木石紋理豐富空間層次,並與場域中的深淺墨色交織,形成一幅雲霧繚繞的山水畫,成為令人嚮往的安穩宅邸。

傳承空間哲理 暢談生活美學!

《腕錶生活雜誌》創刊迄今已有15年歷史,是大中華區最具影響力的專業鐘錶媒體,由於讀者多為教育程度較高的群眾,雜誌內容深入淺出、精闢且富深刻洞見,對於鐘錶之於品味生活、精緻藝術的刻劃,更有動人論述。 唐林建築室內設計 執行長陳渼蓁, 近日接受《腕錶生活雜誌》專訪, 與母親郭玉蘭女士及女兒Jennifer, 在醇厚美酒和尊貴名錶的相伴下, 以母親的正向影響力開啟對話序幕, 侃侃而談關於生活美學、傳承與空間規劃的關係。

設計狂⼩姐的⼀⽇狂想曲

談及一日的生活,舒杰設計創辦人暨設計總監 陳琬婷 分享自己從早晨醒來,到獨處時分,以及對工作的體悟及態度。一日之內,能夠伸觸她的內心世界和專業的一面;從設計狂小姐的字句言語間,深切感受她細膩地感受生活周遭,延伸至對人生方向充滿智慧的感悟,而這樣的體認,也反映於她為業主著想的設計之上。

塑造永恆空間 繼往開來的美學傳承團隊

從南台灣發跡,詠絮室內設計團隊 至今已創立三十年,主張不分階層的工作模式,重視每位設計師的專業,讓團隊成員皆能盡情的發揮所長;不論是古典、現代或美式風格皆完美消化,並重新詮釋、發展出「詠絮」獨樹一幟的裝修特色。如此豐富的業界經歷,以及特殊的分工方式,讓人不禁對詠絮團隊充滿好奇,而本次他們也大方接受採訪,為我們揭開品牌背後的設計心法與故事!

撚柔冷暖氣息 紳士韻味盈盈

若說場域中的主角是居者,那麼軟裝則有重要的靈魂加乘效果。本次 御見設計 御尊 與 Eliz Furniture艾立思國際家飾 攜手合作,以沉穩的灰階木石材料,搭配柔和的特色家具飾品,呈現商務感十足的氛圍,也帶入諧趣活潑調性,打造一處格局、色彩等方面階達平衡的個性宅《GENTLE 紳士的品格》。

暖心豪邸設計秘辛 帶領日常走進高端

透過專屬的設計手法,豐聚設計 李羽芝、黃翊峰總監 將日常「家」的定義帶入作品,替業主打造華美卻不過度張揚的場域,同時讓他們回家隨即享受品質生活;本次專訪由黃總監帶領我們,一起揭開「暖心豪邸設計秘辛」!

不動產 X 室內設計:品牌創辦人的設計心願景

生命的各個階段環環相扣,該以何種心境及姿態,帶著過去,走向未來,是每個人都必須面對的課題。這次,OPEN團隊很榮幸,邀請到諾締不動產創辦人兼執行長 林大喬與 舒杰設計創辦人暨設計總監 陳琬婷,一同分享於異鄉求學、工作的際遇,以及回台創業的心路歷程,探討「設計之於自己與社會的意義」,開啟一場充滿啟發性的人生經驗談!

古色暈染自然天光 竹影襯疊一室茶香

川沃設計 謝旻軒 JASON 設計總監 秉持打造予以學生體驗、傳承文化的概念,劃設場域時,設計團隊連結戶外自然,牽引外部光線入內,增添環境表情,使不同角度乃至時間,皆能感受到光照的各異變化;佐以禪風調性軟裝,透過石皮、砂石與竹子的和諧構築,模糊室內與室外的界線,呈現一方具天然紋理的沉靜空間,呼應校方希望將閒置空間與周遭特色產業做聯繫、從人性角度切入設計的想法,同時藉由裡外部的相互連結,回歸早期社會奉茶文化中,單純互信的體貼之心。

熱門新聞

商品推薦

udn討論區

0 則留言
規範
  • 張貼文章或下標籤,不得有違法或侵害他人權益之言論,違者應自負法律責任。
  • 對於明知不實或過度情緒謾罵之言論,經網友檢舉或本網站發現,聯合新聞網有權逕予刪除文章、停權或解除會員資格。不同意上述規範者,請勿張貼文章。
  • 對於無意義、與本文無關、明知不實、謾罵之標籤,聯合新聞網有權逕予刪除標籤、停權或解除會員資格。不同意上述規範者,請勿下標籤。
  • 凡「暱稱」涉及謾罵、髒話穢言、侵害他人權利,聯合新聞網有權逕予刪除發言文章、停權或解除會員資格。不同意上述規範者,請勿張貼文章。