深鍊透實異色基底 空間肌理自然浮現

【本文由 OPEN 編輯部撰寫】

在大坪數的空間裡,住著三口之家,奠基於開放式的場域需求,與現代簡約調性的嚮往,我們摒除所有隔間牆,僅利用櫃體及拉門作為分界。

而因應案場原有的三面採光優勢,在整體色調上我們選以沉穩基底,利用黑白木皮的交錯,鑲嵌鐵件、鍍鈦與石材,透過深淺有致的韻律,將典雅大氣鋪陳一室。

如何在一致的色相中,調配相異的視覺呈現,是 羽築設計 徐汎羽 設計總監 在本案中思索的重點;而這樣的差異,則呈顯在質材肌理與線條變化上,如客、餐廳天花板皆以垂板跳色處理,呼應場域主色;透過細微的組構,讓家的協調性得以彰顯,不做過多的裝飾,僅訴說空間的純粹本質

There's the family of three living in a large-scale house. As to meet the requirement of an open space of modern simplicity feature, we get rid of all compartments; merely make use of the cabinets and sliding doors as the demarcations.

Taking the advantage of natural lighting, and chose profound hue as the foundation. By way of the interlacing of black and white veneer, inlaid iron pieces, titanium coating and stones, thence lay out the elegant and noble atmosphere via the rhythm of light and shadow.

How to present varied visual perception of matched hue is the major challenge of this project. Accordingly, Feather Design design director Hsu Fan-Yu tries to show up by using the material texture and lineal changes.

For example, the ceiling of the living and dining areas are with color-skip processing, which echo the main hue of the space; by way of delicate layout, bring about the harmonious homey feature, without excessive decoration, simply pave the nature quality of the space.

玄關 The foyer

玄關櫃體拓寬深度,結合鞋櫃與臨時衣櫃, 以進口系統板材結合鐵件, 悄悄地劃分客、餐廳動線。

並特別將中間挖空,使場域視野形成串連,也作為放置收納的區塊。

天花板亦不做到頂,而是採保留退縮,不僅為視覺增添變化,更呼應空間整體的穿透本質。

The cabinet of the foyer is broaden in depth, which with the function of shoe cabinet and a temporary wardrobe. The imported system panels combined with iron parts that slightly divide the flow of the living area and dining area. In particular, the middle part is hollowed out to bring out the penetrate vision; at the same time it is a nice place for displaying collections.

Leave space to frame the ceiling of interesting charm, furthermore to respond the transparent spatial feature.

餐廚區域The kitchen and dining area

餐區櫃面以淺色配置,凸顯餐桌的沉靜色調,寓示不同區域的機能劃分;亦不另外設計隔牆拉門,藉此拉近人與人之間的情感聯繫,讓互動對話隨著開放式的動線互通有無。

餐桌柱體以中空形式呈現,呼應空間的通透主調;輕薄桌面連接至中島吧台,兩側嵌以書報架,中間做收納櫃,三個面向皆適得其所,也讓空間整體乾淨俐落。

The built-in cabinets of light color that highlight the calm tinge of the dining table, thence indicate the functional division of different areas.

In addition, abandon the partition design of sliding door; adjust to the open flow layout, so as to make the connection of family affection closer.

The central part of the dining table support is hollowed, which echoes the penetrating scheme of the space, and the lightweight tabletop connected to the kitchen island. The island is well planned with book and newspaper rack on both sides, as well as a storage cabinet in the middle. Besides the perfect function, at the same time create a concise and neat image of the overall space.

兒童室 The playroom

兒童室以三片拉門,建構空間的彈性運用,業主夫婦也能照看孩子的活動,確保其安全性。通透的玻璃門片,使視野毫無阻隔,延伸至窗邊,盡享戶外風光。

The playroom is equipped with three sliding doors to construct flexible usage of the space, and the owner-couple can also ensure the safety while children are doing activities.

The transparent glass doors bring clear vision that extends to the window, so as to enjoy the outdoor scenery.

客廳 The living area

客廳背牆選用進口系統板材,以深淺對比的線條拼接搭組,呈現立面視覺的立體感。

電視牆則有別於一般亮面石材,選以仿皮革面的大片紋理, 加深對比色澤,強調觸摸質感,搭襯米白色沙發軟件,形構一處充滿韻致的起居空間。

The back wall of the living area is made of imported system panels, which are spliced and set up of contrast shadow lines, thence present the stereoscopic vision.

The TV wall is distinguished from the ordinary bright stone. It adopts the imitation leather texture to deepen the contrast color, emphasize the tactile feeling, moreover, furnishing with creaming-white sofa to lay out a charm living circumstance.

廊道 The passage

廊道門片以灰玻搭配黑色鏡面的鍍鈦框邊,增添場域華麗度,一席低調輕奢氣息緩緩流淌。佇立於此,天地壁的材質色階對比立現,陳述空間中的各種變化與可能。

The passage door is made of gray glass with titanium edge of black mirror, which adds magnificent feature of the space, as well brings a slight low-key yet luxury touching. While standing here, instantly reveal the contrast of the material and color scales of the ceiling, floor and the wall, hence stating various changes and possibilities of the space.

主臥 The master bedroom

主臥回歸休憩功能,簡約而不單調,沉穩而不沉重。立面線條設計同樣運用於此,床頭背板透過拼接層疊,形塑一面景框,迎納光影變化。

The master bedroom is a place to unwind, plain but not monotonous, calm but not dull.

The design of the headboard takes the same concept, which by way of spliced and laminated treatment, so as forming a side view of various light and shadow.

▲平面圖
▲平面圖

項目資訊

案名:原・靜

項目類型:住宅空間

項目地址:台灣台中

設計團隊:羽築設計

項目坪數:65坪

主要建材:鐵件、大理石、木皮、系統板、超耐磨木地板、鍍鈦拉門、LED燈條、ICI乳膠漆

OPEN Design 動能開啟傳媒

延伸閱讀

高琹雯/餐廳外帶外送的該與不該

佐伴日光 形構休閒場域

「肌內效貼布」真的有效還是噱頭? 專家告訴你

葉怡蘭/Fine Dining精緻餐飲之「新在地」

相關新聞

2021北美PI設計大獎 流光溢彩喜迎國際榮耀

北美PI設計大獎(Premio Interceramic of Arquitecture & Interior Design),於2012年創立,今年已來到第十屆,旨在表彰於建築與室內設計項目中,體現最佳原創性、格局、空間結構、協調性和概念的作品,以促進建築與室內設計的發展。此項競賽在連續十年中,獲得建築及設計領域的國際級專家認可,吸引來自墨西哥、加拿大、美國、瓜地馬拉、中國大陸等多個國家的設計師爭相參與。

慢悠純淨童話 樂享和煦春光

留白、減少收納區位,創造合宜的居住空間,在整合業主對於將來空間的夢想藍圖後,澄境設計 鄭抿丹 設計總監 除去量體內使空間狹隘且採光不佳的一面隔牆,並劃設使視覺效果挑高寬敞的夾層,於一室純白中創造專屬個人的樂園。

回歸爛漫童心 沈色繆思美境

憶及孩提遊戲,發想自兒時彈珠台,共構設計 吳君星 黃惠婷 設計師 以「遊樂」為出發點,化用彈珠台架構為空間隔屏,搭佐桌椅家具等軟裝配件,使得人的移動如同彈珠在機台中行進,在前後開闊、中段狹隘的場域中,體會多層次的驚喜感受,享受接待場所的豐富韻味,投身獨特的繽紛絢爛之中。

現代質韻美感 優雅大氣之居

奧黛麗赫本曾說:「優雅是唯一不會褪色的美。」而 麗境設計 Lilian 設計總監 將空間視作畫布,運用色彩呈現高雅質感,不以新古典或現代來侷限美,於作品演繹自在、不受拘束的氛圍,並結合質感傢俱,呈現機能與美學交響的美麗境界。

2021 APDC亞太設計精英邀請賽 絢麗家飾店勇奪大獎

APDC亞太設計中心是室內設計聯合國組織IFI國際室內建築師設計師團體聯盟的全球成員,核心會員由活躍於大中華地區乃至亞太地區的全球優秀建築師、室內設計師、產品設計師構成。而由該組織發起的APDC AWARDS,自2010年起每年舉行一次,今年已來到第12屆,是亞太地區最重要的獎項之一,曾與全球多個著名設計獎項,並就賽事獲獎作品相互輸送簽訂了友好合作協議。

2021 APDC亞太設計精英邀請賽 傅瓊慧、李肯匠心獨運奪得雙獎

APDC亞太設計中心是室內設計聯合國組織,IFI國際室內建築師設計師團體聯盟的全球成員,核心會員由活躍於大中華地區乃至亞太地區的全球優秀建築師、室內設計師、產品設計師構成。而由該組織發起的APDC AWARDS,自2010年起每年舉行一次,今年已來到第12屆,是亞太地區最重要的獎項之一,曾與全球多個著名設計獎項,並就賽事獲獎作品相互輸送簽訂了友好合作協議。

商品推薦

udn討論區

0 則留言
規範
  • 張貼文章或下標籤,不得有違法或侵害他人權益之言論,違者應自負法律責任。
  • 對於明知不實或過度情緒謾罵之言論,經網友檢舉或本網站發現,聯合新聞網有權逕予刪除文章、停權或解除會員資格。不同意上述規範者,請勿張貼文章。
  • 對於無意義、與本文無關、明知不實、謾罵之標籤,聯合新聞網有權逕予刪除標籤、停權或解除會員資格。不同意上述規範者,請勿下標籤。
  • 凡「暱稱」涉及謾罵、髒話穢言、侵害他人權利,聯合新聞網有權逕予刪除發言文章、停權或解除會員資格。不同意上述規範者,請勿張貼文章。