玩轉生活北歐宅 在家享受悠閒度假氛圍

【DECO雜誌】

撰文者-DECO TV編輯部

資料暨圖片提供-瓦匠空間設計

玩轉生活

Play Life

本案為單層住宅改造,室內面積約130平方米。規劃第一步先根據成員需求,結合局部雙面櫃體取代隔間技巧,將原四房改為實用性更佳的3+1房,包含附設專屬更衣室的大主臥、次主臥、女主人練習書法的潤筆區、客廳沙發後方的開放閱讀區等單元,儘管房間總數不變,但經過細緻調整的格局、動線,明顯創造更多樣化的生活情趣。

This project involves a single-story house with an interior area of about 130 square meters. Based on the occupants’ requests, the first step in the planning process was to combine partial double-sided cabinets instead of partitions to transform the original four bedrooms into a more functional 3+1 rooms. This includes a large master bedroom with a dedicated dressing room, a second master bedroom, a studio area for the female homeowner to practice her calligraphy, and an open reading area behind the sofa in the living room, etc. Although the total number of rooms remains unchanged, the carefully adjusted layout and movement flow obviously creates a more diverse living experience.

從外梯廳進入公領域,優渥採光加上客廳與餐廚並列的開闊感,令人心曠神怡。地面統一鋪設超耐磨地板,搭配餐區質地溫暖的木作展示櫃,讓家隨時都有悠閒度假氛圍。客廳主牆精選溫潤洞石砌作,附設大型升降布幕與投影設備,強化居家視聽娛樂選項。客廳天花板另以對角斜切型式設置空調迴風,除了擴大冷氣覆蓋面,也能縮短管線長度以降低能量虛耗,同時藉對稱天花板造型,爭取最佳室內高度。

Entering the public area from the exterior staircase, the ample light and the openness of the living room and the dining kitchen side by side give off a relaxing vibe. The flooring is uniformly made of ultra-wearable flooring, and the warm-colored wooden display cabinets in the dining area provide a relaxing vacation ambiance at all times. The main wall of the living room is made of warm travertine, with a large lifting screen and projection equipment to enhance the home's choice of audio-visual entertainment. The living room ceiling is diagonally cut to provide air conditioning return airflow, which not only expands the cooling coverage, but also reduces the length of ducts to reduce energy wastage, and at the same time strives for the best indoor height through symmetrical ceiling shapes.

客廳和餐廚間善用橫樑段差增設捲簾,開伙時得以阻隔烹調時油煙散逸。特製中島與餐桌高低錯層銜接,型塑與廚房流理檯機能互補的工作軸線,而中島旁偽裝成灰色柱體的存在,其實是隱藏儲物間,門上書報架則兼把手使用。

The living room and dining kitchen make good use of the crossbeam difference to add roller blinds to block the fumes from escaping while cooking. The custom-made central island is connected to the dining table in a staggered approach, creating a functional work axis that complements the kitchen table, while the gray column next to the central island is actually a hidden storage room, and the book and newspaper rack on the door is used as a handle.

沙發後方為閱讀區,背靠隔間三面櫃,實則是座強大的機能載體。主臥入口隱藏門也兼作廊道端景,沿途潤筆區開放設計,直接消除廊道封閉感。主臥內迂迴動線是情調加分關鍵,從起居廳、睡眠區、更衣室到浴間,提供互不干擾的活動餘裕,而床畔衣櫃牆除了整合數座高櫃與更衣室入口,櫃身暖木色的線條隱含「鳥居」意象,具體將屋主鍾愛的日系語彙輕巧帶入日常。

Behind the sofa is the reading area, and the back partition with three cabinets is actually a powerful functional carrier. The hidden door to the master bedroom also serves as the end view of the corridor, and the open design of the calligraphy area along the way directly eliminates the sense of the corridor being closed off. The circular flow in the master bedroom are the key to the mood, from the living room, sleeping area, dressing room to the bathroom, providing a non-interfering space for activities. The bedside closet wall not only integrates several high cabinets and the entrance to the dressing room, but also the warm wood textures of the cabinet imply the image of a "torii", which brings the Japanese design vocabulary beloved by the homeowner into daily life.

延伸閱讀

學生享折扣!瓦城6品牌「滿千折百、飲品買1送1」

融合古典與現代 輕譜一曲美式藍調

我的空間我做主 女權新繹現代風

灰漸層律動 恬雅閒適退休宅

相關新聞

微奢輯影 點亮都市的質感角落

本案榮獲2022年美國TITAN泰坦地產獎金獎。由高齡華廈一樓改造,全室面積約80餘平方米,規劃後作為設計工作室使用。工程實作重點包括外牆滲漏水修復、窗門管線更新和格局重置,一方面強化結構體質;延長裝潢壽命。規劃主軸則是依需求量身配置實用機能單元,並在空間淨高僅二米六前提下,施以輕量平釘和嵌燈照明,避免天花板因造型堆疊反生壓迫,積極爭取超越既有坪數的流動性與通透感。

鉑金石韻 感性與理性交融的輕古典浪漫

本案榮獲2022年義大利A'Design Awards鐵獎。單層住宅規劃,實際面積約110平方米。規劃第一步係根據屋主生活需求,從調整室內格局、動線開始著手,包括將廚房加大,另結合中島、餐桌與餐區軸線合併,以利愛烘焙、善繪畫的女主人日常起居操作,其次將四房之一(書房)臨走道隔間牆移除,順勢截短廊道、打開視覺面寬,賦予空間最合理的運用與開放感。

純白簡約月光禮堂 具有宗教體驗和面向世俗感觸的空間

位於青島藏馬山的月空禮堂旨在打造一個既尊重過去又能面向未來,既具有宗教體驗又面向世俗感觸的空間容器。禮堂分為上下兩部分,下部的半下沉空間以及出口庭院與周邊場地景觀相連,嵌入與廣場相連的山體,上部禮堂建築則傲立於山水之間。

玩轉生活北歐宅 在家享受悠閒度假氛圍

本案榮獲2022年美國TITAN泰坦地產獎金獎。為單層住宅改造,室內面積約130平方米。規劃第一步先根據成員需求,結合局部雙面櫃體取代隔間技巧,將原四房改為實用性更佳的3+1房,包含附設專屬更衣室的大主臥、次主臥、女主人練習書法的潤筆區、客廳沙發後方的開放閱讀區等單元,儘管房間總數不變,但經過細緻調整的格局、動線,明顯創造更多樣化的生活情趣。

融合古典與現代 輕譜一曲美式藍調

本案榮獲2022年義大利A'Design Awards銅獎。為單層住宅規劃,前期因應成員需求先行調整部分牆線,審慎分配各個單元占比,進而創造大器玄關、通透自由的公領域、完整餐廚區以及機能相對完善;擁有專屬分段動線的主、次臥室,為兼具設計感與人性化的現代宅,奠定美好型廓和良善體質。

商品推薦

udn討論區

0 則留言
規範
  • 張貼文章或下標籤,不得有違法或侵害他人權益之言論,違者應自負法律責任。
  • 對於明知不實或過度情緒謾罵之言論,經網友檢舉或本網站發現,聯合新聞網有權逕予刪除文章、停權或解除會員資格。不同意上述規範者,請勿張貼文章。
  • 對於無意義、與本文無關、明知不實、謾罵之標籤,聯合新聞網有權逕予刪除標籤、停權或解除會員資格。不同意上述規範者,請勿下標籤。
  • 凡「暱稱」涉及謾罵、髒話穢言、侵害他人權利,聯合新聞網有權逕予刪除發言文章、停權或解除會員資格。不同意上述規範者,請勿張貼文章。