隱山居 引人神往的山居歲月

【DECO雜誌】

撰文者-DECO TV編輯部

資料暨圖片提供-沐光植境設計(寬邑室內裝修設計有限公司)

隱山居 Mountain Retreat

本案為集合式住宅單層改造,室內佔地約90平方米,由於屋齡偏高,加上座落山腰濕氣較重,又是無遮擋的迎風面,因此規劃步驟講究由外而內,先落實外牆防水、頂級氣密窗和管線更新等基礎工程,其後配合居住成員簡單與生活習慣偏好,重塑格局、動線、機能單元,其間慎選友善居者、環境的系列環保材、塗料主力施作,織就一段引人神往的山居歲月。

This project involves a single-story renovation of a residential building, with an interior area of about 90 square meters. Because of the gradual aging of the building, its location on a hillside with heavy humidity and being situated in an unobstructed windward-facing side, the planning and design prioritized overhauling the exterior before moving on to the interior space. First, basic works such as waterproofing of exterior walls, use of premium airtight windows and replacement of pipelines were completed. Then, the layout, flow and functional units were reshaped based on the living habits and preferences of the residents. A series of residence-friendly and eco-friendly materials and paints were carefully selected to create a fascinating mountain residence.

玄關貼牆設置架高鞋櫃與穿鞋椅,並活用獨立儲藏室隔牆,內嵌展示櫃成為迎賓端景,玄關和餐廚交界處藉著視角窄縮、轉折技巧,順勢放大公領域豁然開朗的流動光感。置中餐廚區與兩面開窗、大景無敵的客廳,為全宅兩大風情聚落,前者以特製機能中島銜接餐桌,型塑與流理檯並列的循環動線,柔白搭配暖木色的輪廓設定,長保窗明几淨且溫馨的療癒力。餐廚將入客廳的轉角於牆面裝設吊架、踏階,可兼作展示舞台或貓兒的遊戲場。

A high shoe cabinet and chair are attached to the wall of the entryway. The partition wall of the separate storage room is used as an embedded display cabinet to become a visual scenery that welcomes visitors. The junction of the foyer and the kitchen is narrowed and turned by the technique of narrowing the angle of view and the flow of light in the public area was enlarged. The centrally positioned kitchen area and the living room with windows on both sides are the two highlights of the house with unparalleled views. The former leverages a custom-made functional kitchen island to connect the dining table, shaping the flow line side by side with the table and the soft white paired with warm wood contours ensures a clean and welcoming visual effect. The kitchen-to-living room corner is equipped with wall hangers and steps, which can be used as a display stage or a playground for the cats.

客廳特地精簡裝飾手段,氣密窗也盡量減少分段,讓空間素顏能極限烘托腰窗外;視野廣達180度以上的壯麗風景線,另有鑒於屋高有限,客廳上方又有大樑橫過,設計上結合吊隱式空調、漫射間照打造幾何板塊層次,最大化釋出寶貴高度。主臥內建三進式分區,睡眠區和主浴之間大膽採用輕透玻璃隔間,一來為設計感加分,更有將天然光引入的積極考量。

The living room employed a minimalistic decor and the airtight windows also minimize the number of sections, so that the plain color of the space can accentuate the spectacular scenery outside the windows, which offers a 180-degree visual angle. In addition, given the limited height of the interior and the large beams crossing the living room, the design incorporated the ceiling concealed air conditioning units and diffused lighting to create a geometric layer to maximize ceiling height. The master bedroom had an integrated triple-entry partition and a light-transparent glass partition between the sleeping area and the master’s bathroom is boldly used to add to the sense of design and to introduce natural light.

綜觀全案不難發現:空間設計,實際上更像一種生活規整和情境提案的總成。

From this project, it is not difficult to find: spatial design, in fact, is more like a living arrangement and the sum total of scenario proposals.

延伸閱讀

陽光與綠意裡的新生活 感受與環境綠地交融之特色

健身/城市科大、路易莎產學合作 學生挑戰更高薪資

「疫」起瘋健身! 城市科大攜手路易莎 為產業培育人才

城市科大攜手路易莎健身品牌 提供實習機會育才

相關新聞

打造溫暖木質機能宅 凝聚三代幸福情感

本案榮獲2022年美國TITAN泰坦地產獎金獎。為新建單層住宅規劃,實際面積約90平方米。主要設計方向環繞三代同堂共居時,如何在有限空間內,妥善滿足親、子世代各自不同的作息方式與機能需求。

環抱綠意 融入健康設計的魔法師

經手建案裝修多年經驗的楊翔宇總監,長期穿梭在工地現場,非常理解過往施工過程會產生大量對人體健康危害的粉塵,因此他成立設計公司後,將降低施工中的汙染為首要核心。很久以前楊翔宇總監就接觸到以健康為主研發材料的木地板廠商,經設計師好友強力推薦也加入綠裝修的行列,究竟翔宇總監如何把健康的設計手法融入現場呢?讓我們來一起探訪。

漫遊夢幻櫻花公園 詮釋花卉「經驗」與「知識」整合之美

本案邀請國際知名法籍藝術家Marc Fornes與臺灣藝術團隊物件美好二組藝術團隊,分別以花卉結構類比AI,由核心放射四周,點、線、面360度全觀點視角,呼應后里在花卉觀光產業所扮演之不可取代的地位。

靜謐純粹生活步調 走進溫潤木色日系宅

本案榮獲2022年義大利A'Design Awards鐵獎。為單層住宅規劃,實際面積約80餘平方米,空間分配主要以客廳電視牆為中軸線,結合大跨距延伸的木系造型面,俐落界定公私領域,其間除了整合通往主臥與孩房、廚房的動線開口,同時創造公共區域環環相扣的景深層次。

現代混搭風擘劃機能美感退休宅

新購入的50坪空間,即將成為夫妻享受愜意退休生活的空間,整體規劃以格局機能、空間安全及日後生活需求為基準,歐德設計師張智欽巧妙地融入屋主鍾情的藝術風格底蘊,將美感潺流於空間個角落,打造出滿足屋主期待與願想的理想退休宅。

普立茲克建築獎揭曉

國際建築界的最高榮耀─普立茲克建築獎已於日前宣布,來自西非布吉那法索的建築師Diébédo Francis Kéré奪得了此項殊榮,他也是普立茲克建築獎成立以來首位獲獎的非裔建築師。凱雷熱心於社會公義並傾力投入,他奔赴眾多被主流世界所忽略的國家,在當地建築和基礎設施缺失的情況之下,憑藉對本土材料的創造性應用聯結並回應自然氣候,將其建築理想一一實現,改善了當地人的居住環境與生活品質。

商品推薦

udn討論區

0 則留言
規範
  • 張貼文章或下標籤,不得有違法或侵害他人權益之言論,違者應自負法律責任。
  • 對於明知不實或過度情緒謾罵之言論,經網友檢舉或本網站發現,聯合新聞網有權逕予刪除文章、停權或解除會員資格。不同意上述規範者,請勿張貼文章。
  • 對於無意義、與本文無關、明知不實、謾罵之標籤,聯合新聞網有權逕予刪除標籤、停權或解除會員資格。不同意上述規範者,請勿下標籤。
  • 凡「暱稱」涉及謾罵、髒話穢言、侵害他人權利,聯合新聞網有權逕予刪除發言文章、停權或解除會員資格。不同意上述規範者,請勿張貼文章。