快訊

林智堅退選能止血? 他指向陳明通:真相還未浮現

貧富差距擴大!家庭可支配所得差距增為6.15倍 創十年新高

林智堅退選藏內幕? 前綠委爆料:中華大學也認定他抄襲

樂活退休宅 精心刻劃明亮且療癒的頤樂溫度

【DECO雜誌】

撰文者-DECO TV編輯部

資料暨圖片提供-瓦匠室內裝修工程有限公司

頤樂 The Happy Retiring Home

本案實際坪數約23坪,儘管屋型還算方整,但因原始格局、採光不佳,空間感也大受影響,因此規劃第一步便是從調整格局、動線開始。設計師首先將廚房與客、餐廳整合,形塑大器尺度與敞朗景深,一舉提升動線流暢度與互補、共享的機能性。除了主臥室維持獨立隱私外,其餘同屬迎光面的書房、和室,都以透光玻璃拉門取代局部隔間牆,順勢將戶外天然光引入室內。

The actual area of this case is about 23 pings. Although the house type is quite square, the original layout is not well-lit, and the sense of space is greatly affected. Therefore, the first step in planning was to adjust its composition and flow line. Designers first integrated the kitchen with the living and dining room, shaping the large scale and wide depth of field and improving the smoothness of movement and the function of complementary sharing in one action. In addition to maintaining independent privacy in the master bedroom, we changed the rest of the study and the Japanese-style room that belong to the light facing side with transparent glass sliding doors replacing the part partition wall to introduce outdoor natural light into the room.

為了協助熱愛生活的委託人夫婦,得以盡情享受隨心所欲的退休人生,設計師由使用者喜愛的日式風情擷取靈感,精選秉性溫暖自然的原色素材,包括淺調木皮、木地板、灰白石紋以及少量玻璃、鏡面,搭配硬體俐落線構與減法思維的裝飾性,精心刻劃明亮且療癒的頤樂溫度。

To assist the client couple, who loves life, can enjoy the retirement life at will. Designers took inspiration from the Japanese style that users love to select natural materials with warm and natural qualities. They include a light-toned veneer, wooden floor, gray and white stone grain, and a small amount of glass and mirror surface to match the decoration of the neat-line structure and subtractive thinking. We carefully engraved the bright and healing happy retiring home temperature.

客廳選購兩張按摩椅替代傳統沙發,專屬指向性明確,餐廚區特製一座多功能高餐檯以區隔餐廳和廚房工作區,以滿足多樣化的餐敘情趣,而自由且舒適的場域配置,也能同步嘉惠到訪作客的親朋好友。由於平時屋子只有夫妻倆居住,所以和室、書房都能作為公領域的延伸,書房內備有沙發床,搭配內側捲簾,必要時也能當作客房來使用。和室採日式風味濃郁的地板架高設計,中置電動升降桌便於平時休閒品茶,而木地板下方全數規劃上掀式收納,為空間附加實用機能。除和室外,全區地坪採行無障礙施作,貼心呵護年長者足下安全。

We purchased two massage chairs in the living room to replace the traditional sofa, which has a clear exclusive direction. In the kitchen area, we specially designed a multifunctional high dining table to separate the dining room and the kitchen work area to meet the diverse tastes of meal fun. And the free and comfortable field configuration can also simultaneously benefit relatives and friends who visit. Since the house is usually only occupied by the couple, the Japanese-style room and study can use as an extension of the public domain. There is a sofa bed in the study room, with an inner roller blind, which can be used as a guest room if necessary. We adopted the rich Japanese-style floor-raising design in the Japanese-style room. We also placed an electric lifting table in the middle for tasting tea in free time and designed all lift storage under the wooden floor, adding practical functions to the room. In addition to the Japanese-style room, we also adopted barrier-free facilities in the entire area to protect the elderly safety and avoid them tripping over.

玄關活用結構凹處設置收納櫃,牆面局部茶鏡牆不只吸納光影、反射空間,也消弭既有結構柱的存在感,客廳電視牆採些微不對稱的立面分割,穿插異材質與造型疊合的進退差變化、背景光等,帶入活潑設計感,並藉著貼牆書櫃設計,巧妙將水平視線延伸至書房,營造大跨距的尺度氣勢,主臥與和室之間以齊頂高立櫃隔間,一方面保有完整空間感,順勢爭取坪效最佳化效果。

We used structural recesses in the entryway to set up storage cabinets. Besides, the tawny glasses wall fixed on the part of the wall not only can absorb light and shadow and reflect the space but also can eliminate the presence of existing structural columns. The TV wall in the living room adopted a slightly asymmetrical facade division, interspersed with the change of advance and retreat of different materials and superimposed shapes, and the background light, which brings a sense of lively design. The horizontal line of sight is cleverly extended to the study to create a large-span scale momentum with the wall bookcase design. We also placed a cabinet compartment with the same height as the top between the master bedroom and the Japanese-style room. On the one hand, it maintains a complete sense of space and strives for the optimal effect of area efficiency.

延伸閱讀

非典年菜餐酒搭 ROOM by Le Kief X LOUU翻玩食飲體驗

存萃 Purity|打破先天限制 創造極大化效益

新冠疫苗「副作用」再添一例!月經變得不規律 研究證實了

新年三人同行「Pizza免費吃」!瓦城旗下「YABI」星馬泰越韓料理一次滿足

相關新聞

微奢輯影 點亮都市的質感角落

本案榮獲2022年美國TITAN泰坦地產獎金獎。由高齡華廈一樓改造,全室面積約80餘平方米,規劃後作為設計工作室使用。工程實作重點包括外牆滲漏水修復、窗門管線更新和格局重置,一方面強化結構體質;延長裝潢壽命。規劃主軸則是依需求量身配置實用機能單元,並在空間淨高僅二米六前提下,施以輕量平釘和嵌燈照明,避免天花板因造型堆疊反生壓迫,積極爭取超越既有坪數的流動性與通透感。

鉑金石韻 感性與理性交融的輕古典浪漫

本案榮獲2022年義大利A'Design Awards鐵獎。單層住宅規劃,實際面積約110平方米。規劃第一步係根據屋主生活需求,從調整室內格局、動線開始著手,包括將廚房加大,另結合中島、餐桌與餐區軸線合併,以利愛烘焙、善繪畫的女主人日常起居操作,其次將四房之一(書房)臨走道隔間牆移除,順勢截短廊道、打開視覺面寬,賦予空間最合理的運用與開放感。

純白簡約月光禮堂 具有宗教體驗和面向世俗感觸的空間

位於青島藏馬山的月空禮堂旨在打造一個既尊重過去又能面向未來,既具有宗教體驗又面向世俗感觸的空間容器。禮堂分為上下兩部分,下部的半下沉空間以及出口庭院與周邊場地景觀相連,嵌入與廣場相連的山體,上部禮堂建築則傲立於山水之間。

玩轉生活北歐宅 在家享受悠閒度假氛圍

本案榮獲2022年美國TITAN泰坦地產獎金獎。為單層住宅改造,室內面積約130平方米。規劃第一步先根據成員需求,結合局部雙面櫃體取代隔間技巧,將原四房改為實用性更佳的3+1房,包含附設專屬更衣室的大主臥、次主臥、女主人練習書法的潤筆區、客廳沙發後方的開放閱讀區等單元,儘管房間總數不變,但經過細緻調整的格局、動線,明顯創造更多樣化的生活情趣。

融合古典與現代 輕譜一曲美式藍調

本案榮獲2022年義大利A'Design Awards銅獎。為單層住宅規劃,前期因應成員需求先行調整部分牆線,審慎分配各個單元占比,進而創造大器玄關、通透自由的公領域、完整餐廚區以及機能相對完善;擁有專屬分段動線的主、次臥室,為兼具設計感與人性化的現代宅,奠定美好型廓和良善體質。

內外融合綠意之家 兼具開放視野與私密性

位於荷蘭與比利時邊境的一個小鎮外圍,「Outside In」,顧名思義將戶外空間巧妙融入了室內端景,由荷蘭設計工作室i29與Bedaux de Brouwer Architecten攜手設計。主要生活空間環繞了一個內部庭院、大型游泳池與露台區,每一個動線轉角、每一個房間視野都可以欣賞到戶外的庭院景致。深具環保意識的i29設計團隊以永續性與能源最高效利用為設計核心,並確保建築物整體皆為自然景觀所簇擁。

商品推薦

udn討論區

0 則留言
規範
  • 張貼文章或下標籤,不得有違法或侵害他人權益之言論,違者應自負法律責任。
  • 對於明知不實或過度情緒謾罵之言論,經網友檢舉或本網站發現,聯合新聞網有權逕予刪除文章、停權或解除會員資格。不同意上述規範者,請勿張貼文章。
  • 對於無意義、與本文無關、明知不實、謾罵之標籤,聯合新聞網有權逕予刪除標籤、停權或解除會員資格。不同意上述規範者,請勿下標籤。
  • 凡「暱稱」涉及謾罵、髒話穢言、侵害他人權利,聯合新聞網有權逕予刪除發言文章、停權或解除會員資格。不同意上述規範者,請勿張貼文章。