快訊

台積電就是威!星巴克聯名35週年「護國神杯」網炒天價曝光

蔡蘇體制穩固 派系生態重組 英蘇、非英蘇2大勢力成形

樂活退休宅 精心刻劃明亮且療癒的頤樂溫度

【DECO雜誌】

撰文者-DECO TV編輯部

資料暨圖片提供-瓦匠室內裝修工程有限公司

頤樂 The Happy Retiring Home

本案實際坪數約23坪,儘管屋型還算方整,但因原始格局、採光不佳,空間感也大受影響,因此規劃第一步便是從調整格局、動線開始。設計師首先將廚房與客、餐廳整合,形塑大器尺度與敞朗景深,一舉提升動線流暢度與互補、共享的機能性。除了主臥室維持獨立隱私外,其餘同屬迎光面的書房、和室,都以透光玻璃拉門取代局部隔間牆,順勢將戶外天然光引入室內。

The actual area of this case is about 23 pings. Although the house type is quite square, the original layout is not well-lit, and the sense of space is greatly affected. Therefore, the first step in planning was to adjust its composition and flow line. Designers first integrated the kitchen with the living and dining room, shaping the large scale and wide depth of field and improving the smoothness of movement and the function of complementary sharing in one action. In addition to maintaining independent privacy in the master bedroom, we changed the rest of the study and the Japanese-style room that belong to the light facing side with transparent glass sliding doors replacing the part partition wall to introduce outdoor natural light into the room.

為了協助熱愛生活的委託人夫婦,得以盡情享受隨心所欲的退休人生,設計師由使用者喜愛的日式風情擷取靈感,精選秉性溫暖自然的原色素材,包括淺調木皮、木地板、灰白石紋以及少量玻璃、鏡面,搭配硬體俐落線構與減法思維的裝飾性,精心刻劃明亮且療癒的頤樂溫度。

To assist the client couple, who loves life, can enjoy the retirement life at will. Designers took inspiration from the Japanese style that users love to select natural materials with warm and natural qualities. They include a light-toned veneer, wooden floor, gray and white stone grain, and a small amount of glass and mirror surface to match the decoration of the neat-line structure and subtractive thinking. We carefully engraved the bright and healing happy retiring home temperature.

客廳選購兩張按摩椅替代傳統沙發,專屬指向性明確,餐廚區特製一座多功能高餐檯以區隔餐廳和廚房工作區,以滿足多樣化的餐敘情趣,而自由且舒適的場域配置,也能同步嘉惠到訪作客的親朋好友。由於平時屋子只有夫妻倆居住,所以和室、書房都能作為公領域的延伸,書房內備有沙發床,搭配內側捲簾,必要時也能當作客房來使用。和室採日式風味濃郁的地板架高設計,中置電動升降桌便於平時休閒品茶,而木地板下方全數規劃上掀式收納,為空間附加實用機能。除和室外,全區地坪採行無障礙施作,貼心呵護年長者足下安全。

We purchased two massage chairs in the living room to replace the traditional sofa, which has a clear exclusive direction. In the kitchen area, we specially designed a multifunctional high dining table to separate the dining room and the kitchen work area to meet the diverse tastes of meal fun. And the free and comfortable field configuration can also simultaneously benefit relatives and friends who visit. Since the house is usually only occupied by the couple, the Japanese-style room and study can use as an extension of the public domain. There is a sofa bed in the study room, with an inner roller blind, which can be used as a guest room if necessary. We adopted the rich Japanese-style floor-raising design in the Japanese-style room. We also placed an electric lifting table in the middle for tasting tea in free time and designed all lift storage under the wooden floor, adding practical functions to the room. In addition to the Japanese-style room, we also adopted barrier-free facilities in the entire area to protect the elderly safety and avoid them tripping over.

玄關活用結構凹處設置收納櫃,牆面局部茶鏡牆不只吸納光影、反射空間,也消弭既有結構柱的存在感,客廳電視牆採些微不對稱的立面分割,穿插異材質與造型疊合的進退差變化、背景光等,帶入活潑設計感,並藉著貼牆書櫃設計,巧妙將水平視線延伸至書房,營造大跨距的尺度氣勢,主臥與和室之間以齊頂高立櫃隔間,一方面保有完整空間感,順勢爭取坪效最佳化效果。

We used structural recesses in the entryway to set up storage cabinets. Besides, the tawny glasses wall fixed on the part of the wall not only can absorb light and shadow and reflect the space but also can eliminate the presence of existing structural columns. The TV wall in the living room adopted a slightly asymmetrical facade division, interspersed with the change of advance and retreat of different materials and superimposed shapes, and the background light, which brings a sense of lively design. The horizontal line of sight is cleverly extended to the study to create a large-span scale momentum with the wall bookcase design. We also placed a cabinet compartment with the same height as the top between the master bedroom and the Japanese-style room. On the one hand, it maintains a complete sense of space and strives for the optimal effect of area efficiency.

延伸閱讀

非典年菜餐酒搭 ROOM by Le Kief X LOUU翻玩食飲體驗

存萃 Purity|打破先天限制 創造極大化效益

新冠疫苗「副作用」再添一例!月經變得不規律 研究證實了

新年三人同行「Pizza免費吃」!瓦城旗下「YABI」星馬泰越韓料理一次滿足

相關新聞

靜謐純粹生活步調 走進溫潤木色日系宅

本案榮獲2022年義大利A'Design Awards鐵獎。為單層住宅規劃,實際面積約80餘平方米,空間分配主要以客廳電視牆為中軸線,結合大跨距延伸的木系造型面,俐落界定公私領域,其間除了整合通往主臥與孩房、廚房的動線開口,同時創造公共區域環環相扣的景深層次。

現代混搭風擘劃機能美感退休宅

新購入的50坪空間,即將成為夫妻享受愜意退休生活的空間,整體規劃以格局機能、空間安全及日後生活需求為基準,歐德設計師張智欽巧妙地融入屋主鍾情的藝術風格底蘊,將美感潺流於空間個角落,打造出滿足屋主期待與願想的理想退休宅。

普立茲克建築獎揭曉

國際建築界的最高榮耀─普立茲克建築獎已於日前宣布,來自西非布吉那法索的建築師Diébédo Francis Kéré奪得了此項殊榮,他也是普立茲克建築獎成立以來首位獲獎的非裔建築師。凱雷熱心於社會公義並傾力投入,他奔赴眾多被主流世界所忽略的國家,在當地建築和基礎設施缺失的情況之下,憑藉對本土材料的創造性應用聯結並回應自然氣候,將其建築理想一一實現,改善了當地人的居住環境與生活品質。

同居試婚必修課!掌握男女有別的收納技巧 共享甜蜜和諧新生活

「同居生活」是尚未步入婚姻的男女,熟悉彼此與磨合習慣的關鍵性階段,不論戀愛關係多緊密,在面對兩人一起生活的共用空間時,如何維持和諧不踩地雷?事先妥善的設計與規劃,可以大幅降低彼此的摩擦,讓同居生活漸入「家」境。歐德設計師陳澤明依據本案男女主的興趣愛好、生活模式,納入各自的觀點與訴求,並進一步統整「男女有別」的日常習慣,將空間美學與收納技巧做有效融合,成功構畫出兩人都滿意的生活藍圖。

因地適性心靈居所 疫情誕生的多功能小屋

這款名為Space of Mind的迷你型小屋是芬蘭建築工作室Studio Puisto與家具品牌Made By Choice合作開發的,以應對新冠病毒大流行,為被迫需要在家中度過更多時間的人們提供放鬆的空間。Space of Mind主要用作一個偏遠且離網的藏身處,但它們也可以建在離家更近的地方,用作辦公室、花園健身房或是備用臥室,小屋具有模組化的內部結構,使其能快速輕鬆地適應於使這種層出不窮的使用需求。

和洋相融設計風格 東急凱彼德大飯店

鄰近日枝神社綠林環抱氛圍的「東急凱彼德大飯店」宛如城市綠洲般的和洋相融風格,值得赴日旅客一探。直通國會議事堂前站、溜池山王站,坐落於可搭乘四條地鐵路線的優越交通位置,而緊鄰知名能量景點-日枝神社,拜神社的綠林環繞之賜,處於東京黃金地段的東急凱彼德大飯店,有著鬧中取靜的地緣優勢,讓不少遊客趨之若騖。2021年《富比士旅遊指南 Forbes Travel Guide》的飯店項目當中,榮獲5星的最高殊榮,還是日本首間被全球知名獨立酒店品牌「璞富騰酒店及度假村」指定為LEGEND系列的飯店。

商品推薦

udn討論區

0 則留言
規範
  • 張貼文章或下標籤,不得有違法或侵害他人權益之言論,違者應自負法律責任。
  • 對於明知不實或過度情緒謾罵之言論,經網友檢舉或本網站發現,聯合新聞網有權逕予刪除文章、停權或解除會員資格。不同意上述規範者,請勿張貼文章。
  • 對於無意義、與本文無關、明知不實、謾罵之標籤,聯合新聞網有權逕予刪除標籤、停權或解除會員資格。不同意上述規範者,請勿下標籤。
  • 凡「暱稱」涉及謾罵、髒話穢言、侵害他人權利,聯合新聞網有權逕予刪除發言文章、停權或解除會員資格。不同意上述規範者,請勿張貼文章。